Walt Disney Malaysia Buat Rayuan, Harap LPF Akan Terus Bertegas

Walt Disney Malaysia Buat Rayuan, Harap LPF Akan Terus Bertegas,ok!: The Walt Disney Co (Malaysia) Sdn Bhd telah membuat rayuan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) berhubung isu penayangan filem Beauty and The Best di Malaysia.

Walt Disney Malaysia Buat Rayuan, Harap LPF Akan Terus Bertegas

Bagaimanapun, Pengerusi Lembaga Penapisan Filem (LPF), Datuk Abdul Halim Abdul Hamid berkata, LPF tidak akan berubah fikiran walaupun rayuan itu telah dikemukakan kepada Jawatankuasa Rayuan Filem di kementerian.

Abdul Halim berkata, pendirian LPF adalah memutuskan pemotongan satu adegan dalam filem berkenaan.

"Syarikat filem tidak boleh melanggar syarat-syarat yang dikenakan LPF. Kita tidak akan berganjak," katanya kepada The Star.


"Setakat yang saya tahu, Disney telah menghantar notis rayuan kepada Jawatankuasa Rayuan Filem di bawah Kementerian Dalam Negeri, maka keputusan sekarang adalah sama ada menayangkan filem itu tanpa potongan atau tidak, itu bergantung kepada mereka," tambahnya.

Dibintangi Emma Watson sebagai Belle, Dan Stevens sebagai Beast dan Luke Evans sebagai Gaston, Beauty and the Beast adalah sebuah filem animasi klasik terbitan Disney, yang menjadi filem animasi pertama yang dicalonkan untuk kategori Filem Terbaik Anugerah Oscar pada 1991.

Filem tersebut terpalit dengan kontroversi apabila pengarahnya Bill Condon memberitahu majalah Attitude di United Kingdom bahawa karektor Le Fou dilakonkan oleh Josh Gad adalah seorang gay.

Tayangan filem Beauty and the Beast sepatutnya dijadualkan pada Khamis (16 Mac) tetapi ditunda. Disney di Malaysia memberitahu bahawa penundaan tarikh tayangan disebabkan "penelitian semula secara dalaman".

LPF berkata, ia telah meluluskan filem berkenaan untuk ditayangkan tetapi adegan yang menjadi pertikaian itu akan dipotong.

Bagaimanapun, Disney di Amerika Syarikat (AS) memberitahu, ia tidak membenarkan sebarang adegan dipotong.

The Hollywood Reporter pada Khamis melaporkan Disney di AS telah menunda penayangan filem itu di Malaysia sehingga 30 Mac ini bagi membolehkan lebih banyak masa untuk keputusan dibuat sama ada filem berkenaan boleh ditayangkan tanpa perubahan.

sumber
http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/03/16/disney-msia/

0 comment... add one now