Tak Mengaku Salah Rempuh 8 Remaja Berbasikal Hingga Akibatkan Kematian

Tak Mengaku Salah Rempuh 8 Remaja Berbasikal Hingga Akibatkan Kematian,ok!: Seorang jurujual dihadapkan ke Mahkamah Majistret Trafik Johor Baharu aatas pertuduhan memandu secara melulu sehingga mengakibatkan kematian, Februari lalu.

Tak Mengaku Salah Rempuh 8 Remaja Berbasikal Hingga Akibatkan Kematian

Sam Ke Ting, 21,  bagaimanapun mengaku "tidak bersalah" ketika pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret, Salina Omar.

Mengikut kertas pertuduhan, wanita berkenaan didakwa memandu kenderaan di atas jalan raya dengan cara melulu atau dengan cara merbahaya setelah mengambil kira tentang segala hal keadaan jalan (termasuk jenis, keadaan dan ukuran jalan tersebut).

Dalam kejadian kira-kira jam 3.20 pagi pada 18 Februari di Jalan Lingkaran Dalam itu, tertuduh didakwa memandu secara melulu sehingga mengakibatkan kematian lapan remaja yang sedang berbasikal di kawasan berkenaan.

Lapan penunggang basikal berkenaan adalah,
1. Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14 2. Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimee, 14
3. Muhammad Firdaus Danish Mohd Azhan, 16
4. Fauzan Halmijan, 13
5. Mohamad Azhar Amir, 16
6. Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14
7. Muhammad Shahrul Nizam Maruddin, 14
8. Haizad Kasrin,16.

Tertuduh dengan itu didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara melulu sehingga mengakibatkan kematian lapan remaja berbasikal berkenaan.

Ia memperuntukkan hukuman penjara minimun dua tahun dan maksimum 10 tahun selain didenda antara RM 5,000 hingga RM20,000 selain lesen memandu digantung sekiranya sabit kesalahan.

Salina kemudiannya menetapkan 13 April depan sebagai tarikh sebutan semula kes selain mengarahkan pasport dan lesen memandu tertuduh di serahkan kepada mahkamah sehingga tamat prosiding.

Pendakwaan dikendalikan Pengarah Pendakwaan Negeri Johor, Roslan Mat Nor manakala tertuduh diwakili peguam, Faizal Mokhtar dan Bustaman Menon.

Terdahulu, lapan remaja maut dirempuh kereta jenis Nissan Almera di Jalan Lingkaran Dalam berhampiran Tanah Perkuburan Islam Mahmoodiah, 18 Februari lalu.

sumber
http://www.sinarharian.com.my/semasa/lapan-remaja-maut-tertuduh-mengaku-tidak-bersalah-1.650291

0 comment... add one now